Za razliku od rakije koja se dobija destilacijom prevrele voćne komine, brandy je alkoholno piće proizvedeno destilacijom vina, odnosno fermentisanog soka raznog voća kao što su npr. grožđe, jabuka, kruška itd.
Prema regiji, vrsti i raznovrsnosti voća od kog se proizvodi, brandy se može podeliti u nekoliko kategorija: Cognac, Armagnac, American brandy i u opštem slučaju - voćni brandy.
U slučaju proizvodnje pića APPLE BEING brandy, radi se o fermentaciji hladno ceđenog soka od jabuke.
U destileriji STEVANOVIĆ pokrenuta je 2013. godine proizvodnja alkoholnog pića pod nazivom APPLE BEING brandy.
APPLE BEING brandy je jako alkoholno piće proizvedeno od fermentisanog soka od jabuke.
Proces proizvodnje ovog plemenitog napitka sastoji se iz više faza, a ceo proizvodni ciklus je skoro identičan sa proizvodnim postupkom koji se primenjuje u proizvodnji alkoholnog pića poznatog kao Calvados.
Faze proizvodnog ciklusa APPLE BEING brandy su sledeće:
- Sakupljanje više vrsta jabuka u poslednjoj fazi zrelosti tokom oktobra meseca.
- Pranje jabuka
- Usitnjavanje jabuka (drobljenjem) u specijalnom uređaju predviđenom za tu svrhu.
![]() |
Zdrobljena jabuka (pripremljena za ceđenje) |
4.Ceđenje hidrauličnom presom tako
dobijene usitnjene supstance radi
dobijanja svežeg soka od jabuke.
dobijene usitnjene supstance radi
dobijanja svežeg soka od jabuke.
5 Stavljanje tako dobijenog soka od jabuke u sudova za fermentaciju koji se zatvaraju vrenjačom (air lock).
6. Proces fermentacije se odvija tokom kasne jeseni i zime (oko 4 meseca) i daje jabukovo vino poznato kao cider (sajder).
7.Posle završenog procesa fermentacije pristupa se prvoj destilaciji jabukovog vina (cider) što kao rezultat ima tzv. slab destilat (jačine oko 25%)
8. Nakon prethodne faze pristupa se procesu druge destilacije, odnosno destilisanju slabog destilata i na taj način se dobija tzv. jak destilat. Prilikom ove druge destilacije odvajaju se tri frakcije – početna, srednja i krajnja frakcija (prvenac, srce i patoka). Prvenac i patoka se odvajaju u poseban sud odakle se kasnije, po želji, podvrgavaju novoj destilaciji, a srce destilata (jačine oko 60 - 70%) stavlja se u staklene sudove na odležavanje (smirivanje).
9. Potrebno je izvesno vreme da se u tako dobijenom destilatu (srce) smire razni hemijski procesi nakon čega se vrši priprema destilata za proces „starenja“.Posle određenog vremena, a prema komercijalnim potrebama, pristupa se smanjivanju (redukciji) jačine određene količine destilata na jačinu pitkosti - uglavnom na 40%.
10.Poslednji korak (pre flaširanja) u proizvodnom ciklusu APPLE BEING brandy, jeste filtracija koja se obavlja specijalnom filter pumpom.
11. Flaširanje
Poseban korak, ali vrlo važan, jeste provera fizičko-hemijskih osobina destilata, koja je urađen u ovlašćenoj laboratoriji Jugoinspekt-a.
Mlad destilat je bio i na organo-leptičkoj proveri na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, sa vrlo zadovoljavajućim rezultatima za tu fazu starosti.
![]() |
APPLE BEING brandy |
Napomena:
Pridržavajući se strogo instrukcija
vezanih za proizvodnju brendija Calvados u destileriji Dupont (Normandija,
Francuska), napominjem da alkoholnom piću APPLE BEING brandy, niti u
toku proizvodnje niti nakon toga, NIJE DODAVANA bilo kakva supstanca u smislu poboljšanja ili
pojačanja, kao što su šećer, glicerin i drugo.
Dakle, alkoholno piće APPLE BEING brandy sadrži u sebi samo ono što sadrži jedna jabuka (ako se ne uzima u obzir uticaj hrastovine prilikom procesa starenja). I sam naziv APPLE BEING, u širem smislu, nosi u sebi značenje - DUŠA JABUKE.
Pridržavajući se strogo instrukcija
vezanih za proizvodnju brendija Calvados u destileriji Dupont (Normandija,
Francuska), napominjem da alkoholnom piću APPLE BEING brandy, niti u
toku proizvodnje niti nakon toga, NIJE DODAVANA bilo kakva supstanca u smislu poboljšanja ili
pojačanja, kao što su šećer, glicerin i drugo.
Dakle, alkoholno piće APPLE BEING brandy sadrži u sebi samo ono što sadrži jedna jabuka (ako se ne uzima u obzir uticaj hrastovine prilikom procesa starenja). I sam naziv APPLE BEING, u širem smislu, nosi u sebi značenje - DUŠA JABUKE.
Нема коментара:
Постави коментар